hoe kan ik voorzaaien?

Voorzaaien kun je doen om een voorsprong te nemen. Buiten is het nog te koud om kleine plantjes uit te planten. Maar op een goede plek binnenshuis kunnen ze zich behoorlijk snel ontwikkelen en zijn sterk genoeg, als je een paar regels in acht neemt, om uit te planten als het weer lekker wordt.

Er zijn 4 termen belangrijk bij voorzaaien:
Licht, ruim daglicht maar niet in de volle zon.
Temperatuur, niet warmer dan 15°C. Het is verleidelijk om de jonkies lekker warm in de vensterbank te zetten maar wat je dan oogst zijn zwakke doorgeschoten plantjes. Een onverwarmde slaapkamer voldoet perfect.
Voeding, om te ontkiemen hebben zaadjes niet veel voeding nodig. Een mengsel van half potgrond / half zand of vermiculiet werkt goed.
Vocht, houd de aarde in de potjes licht vochtig en laat haar niet uitdrogen.

zaaidiepte

Daar bestaat een regel voor: niet dieper dan twee keer de grootte van het zaadje.

waarin kan ik voorzaaien?
Lege wc-rollen zijn zeer bruikbaar als zaaipotje en deze kun je compleet met de zaailing op de plaats van bestemming planten. De randen knip je vier keer 3 cm. diep in en vouw je naar binnen, dat is de bodem.
Er bestaan ook geinige houten apparaatjes waarmee je van een oude krant een bruikbaar zaaipotje kunt persen. Herbruikbare kunststof zaaitrays, bijvoorbeeld die van Charles Dowding, zijn ook fijn om mee te werken.